MP3 Çalar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mp3 çalar almak için araştırma mı yapıyorsunuz? Peki; “hangi mp3 çalar bana uygun?“, “Özellikleri neler olmalı?“, “Ne kadar para vermeliyim?” gibi soruların içinden çıkamıyor musunuz? O halde seçimizi en doğru şekilde yapmanız için aşağıdaki maddeleri dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum. Öneri olarka model isimlerinden çok marka önerisinde bulunacağım. Daha çok genel fikir sahibi olup kendi seçiminizi doğru yapmanızı hedefledim.

Kullanım Kolaylığı

Kullanım kolaylığından kasıt aslında içindeki yazılımdır. Yazılımın kilitlenmemesi, menüler arasındaki geçişlerin rahat olması, ekran tasarımının ve kısayolların anlaşılır ve pratik olması çok çok önemli. Özellikle uzakdoğudan getirilen mp3-çalarların üzerindeki yazılımları ben hiç beğenmiyorum. Çok ucuz fiyatlı bir mp3 çaların üzerinde güzel bir yazılım olabileceğine pek inanmıyorum. Eğer satın almadan önce çalışır halde inceleme yapmazsak bu özellik hakkında yorum yapmamız pek mümkün değil. O sebeple almadan önce mutlaka bir şekilde cihazı kullanın ve görün.

Radyo

Artık radyosuz mp3 çalar pek bulunmuyor. Sadece eskiden gelen apple ürünlerinde radyo bulunmuyor. Zaman zaman kayıtlı mp3 dosyaları dışında da canlı radyo yayınına da ihtiyaç duyuyoruz. Radyo dinlemek için bir sürü neden olduğunu önceden de yazmıştım. Bu sebeple karar verirken en önemli kriterlerden. Benim için olmazsa olmaz.

Pil Cinsi

Çok özellikli mp3/mp4 çalarların çoğunlukla kendine özgü dahili pilleri olur ve direk bir kablo ile şarj sağlanır. Fakat kompakt tarzada (örneğin  silindir şeklinde) mp3 çalarlar harici AA veya AAA pillerle çalışabiliyorlar. Fakat üretim olarak benim gözlemlediğim hep dahili pille üretiliyor yeni ürünler. Elbbette kalem pille çalışan ürünler için her an pil değiştirebilme lüksü var ama dahili piller de hep daha uzun gidiyor. Zaten artık her türlü bilgisayardan şarj olabiliyorlar, hatta arabada bile şarj olabildiklerinden çok önemli bir özellik gibi gelmiyor bana. Kalem pil gibi bir özellik aramayın derim.

Boyutları

Cihaz boyutları önemli ayırt edici bir özelliktir. Buna karar verirken kullanım alanınızı düşünün. Örneğin spor yaparken kullanacaksanız küçük olmalı ve cebe sığmalıdır. Fakat gözleriniz hassas ise çok küçük ekranlı modelleri de tercih etmememelisiniz. Sürekli hareket halinde iseniz kullanacağınız boy ile akşama kadar masasında kullanacağınız mp3 çaların boyu elbette farklı olacaktır.

Dahili Kapasite

Fiyatı yüksek ve çok kullanılan özellikli bir ürün alacaksanız zaten dahili hafızası yeterli olacaktır. Onun dışından ekonomik modellere bakarken dikkatli olun en az 2GB hatta mümkünse 4GB dahili hafızasaı olsun. Fakat binlerce müziğim yok 3-5 tane albüm atıp onları dinleyeceğim derseniz 1GB da yeterli olabilir. Fakat ben 1Gb önermem, zira ben 16GB kullanıyorum.

Arttırılabilir Hafıza

Yukarıda bahsettiğim gibi eğer müzik düşkünü iseniz dahili hafızalar size yetmeyebilir ve bunu desteklemeniz gerekebilir. Bu durumlarda bu özelliği araştırın. Onun dışında çok önemli bir özellik değil.

Görsel Medya Desteği

Mp4 çalar” adıyla yaygınlaşan medya oynatma özelliği aslında teknolojinin gelişmesiyle müzikçalarlarda standartlaşan yeni bir özellik. Eğer çeşitli görsel dosyaların görüntülenmesi ne kadar önemli diye sorarsanız, bu zaman zaman gerekebiliyor. Girdiğiniz bir ortamda çocuğumuzun, eşimizin, kardeşimizin vs. fotoğraflarını paylaşmak keyifli olabiliyor. Fakat ben hiçbir zaman 1.5 saatlik bir filmi mp3-çalar boyutlarında izlemedim. Kısa çizgi filmler veya video klip gibi öğeler izlenebilir ama uzun film izlemek için sakın düşünmeyin. Eğer “ben müzik adamıyım” diyorsanız bu özelliği eleyin gitsin (Benim seçimim: şart değil ama olsa iyi olur).

Bluetooth Özelliği

En alışılmış yöntem, cihazı USB kablosuyla bilgisayara bağlayıp dosya aktarımı yapmaktır. Fakat teknolojinin gelişmesiyle bu yöntemler de kablosuz teknolojilerden faydalanmaya başladı. Daha çok cep telefonuyla yaygınlaşan Ericsson pantentli olan “Bluetooth” da alternatif bir veri aktarma  yöntemi. Çoğunlukla yüksek sınıf mp3 çalarlarda mevcut. Sürekli veri aktarımı ihtiyacınız varsa sizi hızlandırabilir. Fakat veri aktarım hızı çok da tatmin edici olmayabilir. Bence bu özellği çok aramayn derim.

Dahili Hoparlör

Eğer çok gerekli değilse pek tercih edilmesini önermiyorum. Çünkü bu seçenek ürününün boyutlarını büyütüyor. Ayrıca pil tüketimini de artırıyor. Karar verirken kullanım ihtiyacını göz önüne alın diye hatırlatıyorum tekrar. Ofiste kulaklık takmadan dinleyecekseniz olabilir mesela ama hep kulaklıkla dinliyorsanız pek gerekli değil.

Yazılım Güncellemesi

Bunu da yazmadan geçemedim. Eğer ciddi bir ürün ile karşı karşıya iseniz mutlaka yazılım güncellemesi vardır. Düşündüğünüz ürünün web sayfasını ziyaret ederek bunun hakkında bilgi alabilirsiniz. Karşınızda bu detayda bir web sitesi yoksa o markaya çok da güvenmeyin derim. Örneğin aşağıda verdiğim markalar için güncellemeleri edinmek mümkün. Fakat iyi bir ürünün çok fazla güncellemesi de olmamalıdır elbette. Çünkü ürün baştan hatasız veya çok az hatalı olmalıdır.

Şarkı Sözü Gösterme

Bu gerçekten keyifli bir özellik. Dinlerken müzik içinde kayıtlı olan şarkı sözleri varsa onları da takip edebiliyorsunuz. Müzik dinlerken bir yandan da kültürün gelişmesine katkıda bulunuyor. Birçok insan ne dinlediğini bilmiyorken siz sözlerini de takip edebiliyorsunuz. Fakat piyasada çok da standart hale gelmiş bir özellik değil. Kusursuz bir müzik çalarım olsun diyorsanız düşünebilirsiniz aksi halde bu özelliği atlayın derim.

Marka Seçimi

Aşağıda verdiğim markaların ürünlerine her zaman güvenebilirsiniz (harf sırasıyla):

  • Apple
  • Creative
  • Next&Meizu
  • Philips
  • Sony

Bunun dışında bir markaya bakılmamalı gibi bir sonuç çıkmasın lütfen. Araştırıken yukarıdaki özelliklerin tümüne bakmanızı tavsiye ederim. Bu yazıdan sonra çıkacak markalar da olabilir. Fakat Çin’de üretilip farklı markalar altında satılan çok ürün var dikkat etmek gerekir. Bu ürünleri de kötülemiyorum. Fakat fiyatları çok uygun olduğu için malzeme kalitesi ve yazılım kalitesi beklenenin altında kalabiliyor. Bunu göz önünde bulundurun derim.

Özellikle model adı vermiyorum. Çünkü yazımdan sonra verdiğim modeller eskiyebilir ve daha iyileri çıkabilir. O bakımdan modeli yazıdaki kriterlere göre sizin seçmeniz daha doğru olacaktır.

Fiyat Aralığı

Evet, geldik en önemli soruya: “Bir mp3 çalar için ne kadar para verilmeli?”. Doğrusu bu biraz sübjektif bir konu. Tecrübelerime göre bir mp3 çalar için ortalama 75,00 – 200,00 TL aralığında para harcanıyor. 75,00 TL nin çok altına düşmenizi önermem çünkü kaliteyi çok düşürürsünüz. Düşük fiyatı ancak çok az özelliği olan ve yukarıda verdiğim markalar olursa düşünün derim. Bununla birlikte 200,00 TL ve civarının üzerine çıkmanızı da pek tavsiye etmiyorum. Sonuçta bu cihazlar mobil cihazlar her an başlarına birşey gelebilir. O durumda bir yenisini almak çok canımızı acıtmamalı. Fakat ben onu önemsemiyorum ve çok kaliteli bir cihaz istiyorum diyorsanız buyrun 400,00 TL, 500 TL ye de çıkabilirsiniz.

Bunların yanında fiyatları karşılaştırmak için zaten bir sürü web sitesi var. Ayrıca karşınızdada giderek fiyatlara göz atmadan almayın erim. Özellikle pahalı bir ürün almaya karar verdiyseniz.

Son Söz

Yukarıdaki anlattıklarım araştırmalarıma ve tecrübelerime dayanıyor. Yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

Son bir hatırlatma; seçtiğiniz mp3 çaları satın almadan önce şu sitelerden ürün puanına mutlaka bakın:

 

1 thought on “MP3 Çalar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.